Ana içeriğe atla

Felaketlerin Ardından,Çok basit:Seyahat Uçağı alacağımıza.....

Yaz ayları başından beri yaşamış olduğumuz felaketler ve kayıplarımız ,bize çok büyük bir ders olmalı.Yüzlerce insanımız,binlerce hayvanımız ve sayısını hesaplayamayacağımız kadar yeşil örtü çeşitliliğimizi kaybettik.


Kaybolan yıllarımız,kaybettiğimiz insanlarımız ve diğer canlılarımız zaten geri gelmeyecek.Bitki örtüsü ne zaman kendini toplar bilmiyoruz,belki 50 yıl belki 100 yıl sonra.Ben en azından göremeyeceğim için görebilecek nesiller belki bu yazımı okuduğunda bir yorum yaparlar.


Yaşadığımız felaketleri hepimiz her kanaldan takip ettik.Tahlil etmeye çalıştık yaşananları.Yangın felaketinden sonraki sel felaketinde de aynı görüntüleri izledik.Bu sefer şanslıyız ki felaketin ardından çay atan olmadı ama istifa eden de olmadı.


Yangın felaketini koordine edemeyen Tarım ve Orman Bakanı,felaketlerin yaşandığı ilgili illerin valileri istifa etmek şöyle dursun yapılan çalışmaları kendi üzerlerine alıp başarılı olduklarını göstermek için uğraşıp durdular.Başta Sn.Cumhurbaşkanı bile “HATALIYIZ””Şu eksiklerimiz var”diyemedi.Sn.Cumhurbaşkanının zaten her konuda bilgisi olduğu için böyle cümleler onun mizacına ters.Orman Bakanlığının sorumluluk alanını birden daralttı İTFAİYE birimlerine bütün olumsuzlukları kaydırdı.Ama bina,yol yapımı vb.inşaat konularında yetkili tekrar bakanlıklar oldu.


Mesela Orman Bakanımız, bürokratlık açısından babasından ötürü de tecrübeli olduğunu zannettiğimiz ama aksini davranışlarıyla işaret eden,doktor Bekir Pakdemirli bey koordinasyon konusunda oldukça başarısız olduğunu,koordinasyon konusunda da doktora yapması gerektiğini,yeterli donanıma sahip olduktan sonra bürokratlığa devam edeceğini açıklayıp kendine yakışır bir şekilde istifa edebilirdi,etmedi.Sn.Cumhurbaşkanının,ki kabinedeki tüm bakanların defalarca ifade ettiği gibi talimatla iş yapabildiklerini,talimatıyla olayları yönlendirdiğini,kurumuna hakim olmadığını,hakim olmadığı bir kurumla afet yönettiğini herkes gördü.Uçağınız olmayabilir elinizde şu veya bu sebeplerle,temin edebilirsiniz.Yangının başlamasından 5 gün sonra 5.günden itibaren devletin kurumları top yekün bir çalışmaya girdi.


Oysa Sn.Cumhurbaşkanı AFAD ve UMKE nin elinde dünya çapında, teknik kabiliyetleri herkesçe takdir edilen techizatların olduğunu muhtelif defalar ifade etmişti.Mesela UMKE nin elindeki paletli ambulanslar ile canlıların kurtarılmasına ön ayak olunabilirdi.AFAD ın elindeki makina ve techizatlarla yangın söndürme çalışmaları daha kapsamlı yürütülebilirdi.Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın envanterindeki TOMA’lar ilk gün sahaya çıksaydı,Orman ve İtfaiye ekipleri çok daha profesyonel şekilde yangına müdahale edebilirlerdi.


Antalya Ve Muğla Valilerine baktım.Koskoca iki ilin valileri.Bakanların peşinde gezmek yerine,afet koordinasyonunda başrol oynayıp Yangında görev alan personel için çadırlar kurdurabilirlerdi,mesela itfaiyeciler yollarda yatıyordu.Bir Valinin en azından bir sandalye üzerinde sabahladığını görmedim,izlemedim.İzleyen gören varsa yine bu satırlar aracılığı ile haklarını veririm.Organize sanayi bölgeleri ile görüşüp ilk günden çalışmaların olduğu yerlere,yangın bölgelerine dev buzdolaplarının sevkedilmesini sağlayabilirlerdi,aynı zamanda jenaratörlerin.Mesela Antalya Valisi Ersin Yazıcı ya tatil için yer bulmak için ulaşabilmişler,kendisinin ifadesi,ama ne hikmetse afet zamanında ulaşılamıyordu.Gerçi AFAD ve UMKE birimlerine görev yapan Valilerin sözü geçiyor mu onlarda yine Sn.Cumhurbaşkanının talimatı ile mi hareket edip valileri dinlemiyorlar bilmiyorum.Öyleyse bir felaket de burada.


Geldiğimiz noktada ise CEHAPE li belediyeler suçlu,iktidar elinden geleni yaptı,yangının uzun sürmesinin tek nedeni CEHAPE li belediyelerin itfaiye birimleri.Tek sorumlu onlar.En son Heybeliada yangınında yine, İstanbul Valisi çalışma yürüten İBB ifadesini kullanmadı.İtfaiye ekipleri dedi.Bundan önce de yangın felaketinde Bakanlar Pakdemirli ve Kurum da Belediyelerin İtfaiye Birimlerini söylemek zorunda kaldıkları için en son cümlede kullandı,Sel felaketinde aynı şekilde,Heybeliada yangınında aynı şekilde.

Sel felaketinde de Bakan Kurum “çarpık yapılaşmaya,düzensiz kentleşmeye izin vermemeliydik” diyemedi.Yeni yapılan köprülerin nasıl yıkıldığını izah edemedi,tıpkı binlerce yıllık göletlere kepçe sokulmasını,Türkiyenin Maldivleri denilen Salda Gölünden kum çalınmasını,dere yataklarına kurulan ilçeleri izah edemediği gibi.


Kafama çay yemeden şunu söylüyorum:

İnsanları ayırmadan ve ayrıştırmadan,ötekileştirmeden,öfkelendirmeden,liyakata önem vererek felaketler olmadan memleket için çalışmak gerekiyor.13 adet her marka ve modelden seyahat uçağımız olacağına 40 adet yangın söndürme uçağımız olsa olmazmı?


Madem itfaiyeler sorumlu,İçişleri Bakanlığı ödenek yokluğu yüzünden RET cevabı vermesin belediyelere ekipman alımı için,İtfaiyeler helikopter bile alabilsinler.Milyon dolarlık makam araçları alacağımıza yangın ekipmanları alalım.Dere yataklarına ilçe kurmayalım,ormanlık alanlara maden ocağı açmayalım,kaynak sularını HES ler ile baltalamayalım.


Bir yerden yönetilmesin Türkiye Cumhuriyeti.Herkes işini yapsın,yapamayan da İSTİFA ETSİN,İstifa onurlu bir harekettir inanın.

Seyahat Uçağı alacağımıza bizi geleceğe uçuracak hamleler yapalım,çalışmalara katılalım,herkesle barışık olalım.


Artık fazla yanan ampülümüz varsa da lütfen söndürelim daha fazla karanlıkta kalmak istemiyorsak.Bilinçli yaşamak,doğru yaşamaktır.

Yorumlar

Popüler Olanlar

Letters to Juliet / Aşk Mektupları

Nişanlısı ile Roma’ya tatile gelen haber dedektifi.Yıllar önce aşık olduğu adamı bulmak isteyen olgun ama hala güzel olan kadın ve onun peşini bırakmayan bu olgun kadından başka kimsesi olmayan torunu. Bir merak ve mektup cevabı ile başlayan olaylar bir çiftliğe kadar uzanıyor. Mutlu bir son aramak için ne yalan söylemek gerekiyor ne de kavga etmek.Biraz çabalamanın yeteceğini,pes etmemenin gerekliliğini bu film bize gösteriyor. Letters to Juliet / Aşk Mektuplarını izlerken keyif alacaksınız.İtalya’nın eşsiz manzaraları ve doğası ile küçük bir gezintiye çıkacaksınız. Filmi izlerken haber dedektifinin nişanlısından ayrılması sahnesi biraz durağan gibi gözüktü bana,bir de yaşlı kadının torunu ile haber dedektifinin kalplerinin buluşması sahnesi sanki biraz daha romantik biraz daha heyecanlı olabilirdi. Filmin giriş gelişme ve sonuç bölümleri aralarındaki bağ olarak başarısız değil lakin çok da başarı değil. İzleyin derim. Benim Puanım 7,50/10.

DAMSIZ OKUMAYINIZ...

Bekarlar sevinecek,bir birlikteliği olanlar belki kızacak,evliler aslında doğru söylüyor diyecek. Ne olursa olsun siz bu yazıyı DAMSIZ okumayın. Fransızcada “dame” kadın anlamına geliyormuş. 80 lerin 90 ların modası gibidir DAMSIZ bir yere girilmemesi.Ama ne hikmetse modalar gelip geçti bu olay geçmedi. Hani diyoruz ya bastırılmış duygularla bezenmiş birçok insan aramızda.Şiddete de meyilliler.Toplumdan dışlamakla kalmıyoruz,ceza almaları için uğraşıyoruz.Makul birçok sebebi var elbet. Ama düşündük mü?DAMSIZ bir yere neden gidemiyoruz? Bu yazıyı okuyanlar sadece erkekler açısından düşünmesin olayı. Mesela kadınlar.Bir kadın birliktelik yaşadığı bir insan ile sert bir şekilde tartışıyor.Kafası dumanlı.Bir başka erkek arkadaşı ile de paylaşmak istiyor.Herşey buraya kadar normal.Kadın X mekana gidiyor içkisini söylüyor,yudumlamaya derken beklemeye başlıyor. Erkek arkadaşı geliyor ama girmesi ne mümkün.DAMSIZ GİREMEZSİNİZ. Neden ben sapık mıyım?diyecek oluyor.Yapılabilecek bi...

Gözler ve Şiirler

Gözler En çok sevgiliyi özler Sözler Bazen bir ilişkiyi var Bazen yok eder Diller Yüreklere işler Eller Kenetlenince Hiç ayrılmasak derler. Şiirler; Gözler için yazılırlar Sözleri dikkat çeker Dillere destan olmuştur bazıları Eller gibi bir gün Unutulup giderler. 00:30 28/09/2016 by BFD